neljapäev, 11. august 2011

Puhkus Pärnal, osa II

Reedel mina tegelesin enamus ajast mändide puhastamisega, et ikka jõuaks ära puhasada enne kui ära lähme. Aga vahepeal kulges see väga vaevaliselt, sest päike ka kõrvetas ja seal ju puhas lagendik. Ainuke vari oli kui vahel kükitasin kilpjalgade all. Miina puhastas seal eespool ka metsa okstest mis olid võsalõikamisest maha jäänud ja ka võitles nende kilpjalgadega. Ta sai ka paraja platsi puhtaks seal, aga kahjuks mingi aja pärast on seal jälle need kilpjalad platsis. Ka vaatasime natuke kuidas mahuks ära easyhome maja. See ka plaanis sinna platsi serva panna kus ta puhastas. Seal ei kasva ka puid või on neid seal kaugemal hõredamalt. Lisaks on ka elektrikapp ligidal.
Ma siis vahepeal tegelesin ka puude laasimisega altpoolt. Aga neid on ka nii palju, et kõike ei jõudnudki teha. Eks neid saab veel lõigata. Lisaks egime veel nipet näpet ja õhta käes oligi. Käisime siis poes ja astusime tagasi tulles läbi Andruse juurest. Ajasime väheke juttu ja võtsime joogivett ka kaasa, sest kaevu vesi läks kolmapäeva õhtul sogaseks kui ma vett rohkem välja ammutasin ja seda 20 liitrist tünni sellega täitsin. Ka võtsime tiigi vett taimedele. Tal oli ka puhkus samal ajal. Marta sai ka tiigis ujumas käija ja ennst seal jahutada. Tema jaoks oleks ikka väga vajalik kui meil ka krundil mingi suurem veekogu oleks. Peab ikkagi seal allpool lodu kohas ühe augu kaevama, et sotti saada kas seal püsivat vett on.
Istutasin siis õhta poole peale söömist ära osa liivakasti mõeldud taimi, aga osa taimi jäi järgmiseks päevaks. Olime suhteliselt väsinud ja läksime ka varem magama.
Laupäeval siis käisin kohe hommikul ära Bauhofis ja tõin asaleade jaoks turvast ja männikoort. Otsisin siis neile kohta. Alguses oli mõte, et paneks ka sinna kuuskede taha kus on see magnoolia, aga siis otsustasime, et paneme need hoopis siia platsi servas oleva kuuse juurde. Mõõtsin ka seal happesust ja sealgi on pinnas kõvasti happeline. Seal need saavad ka natuke varju päikese eest, aga samas on seal ka piisavalt päikest.
Lisaks siis istutasin ära ka ülejäänud liivakasti mõeldud taimed ja istutasin sealt ümber potidesse osa kellukaid ja panin need sinna uude peenrasse oma aega ootama.
Ja õhtupoole siis läksin ja puhastasin männikesi. Aga päris kõike ära ei jõudnud. Me läksime laupäeval õhtul ära Võrru. Mul oli halb olla kuna oli palju päikest saanud. Lisaks oli ka turi ära kõrbenud.
Pühapäeval siis pakkisime Võrus kõik asjad peale ja lisaks siis veel hunnik moosi ka ning panime Pärna poole ajama. Seal siis puhastasime viimased männid ja pakkisime asjad kokku. Edasi põrutasime Räpinasse ja seal siis ajasime natuke juttu ning pakkisime osa moose Merlele maha ning samas siis võtsime kaasa maasikad ning mustikad. Üloga me ei saanudki kokku, sest ta oli koguaeg ära tööl. Eks praegu ongi kiired ajad põlla peal. Aga korraks me ikkagi teda nägime kui ta veokaga meist mööda sõitis. Marta muidugi ei saanud kuidagi ilma ujumata. Juba siis kui me kohale jõudsime hakkas ta auto kiljuma ja nõudis välja saamist, sest tundis koha ära ja nägi vett.
Õhtuks olimegi tagasi päälinnas ja ikka suur vahe oli ilma suhtes. Kui Pärnal vihma puhkuse ajal ei olnud, siis Tallinna jõudes oli siin seda küll ja lisaks oli kõvasti jahedam ka. Pärnal samas oli ikka parjalt palav koguaeg. Kui aus olla siis mulle Tallinna ilmastik meeldib üha vähem. Talvel on siin niiske ja tuuline, aga suved ei ole siin samas nii palavad kui lõunas. Eks siis näis millal jälle sinna Pärnale siis saab.

Martal oli ka nii palav, et ta osustas vahepeal vahtra salus kaevata ühe augu, kus on jahedam
Siin siis pilt sellest lagedamast platsist vahtra salu servas, kuhu plaanime paigutada easyhome´i
See on maasika lõhnaline ebajasmiin, mille me kevadel saime ja Pärnale istutasime
Miina tegi laupäeval puhtaks ka rodode esise. Sinna jäi alles siis üks tamm ja kask
Siin siis pilt liivakastist. See on nüüd kõvasti rohelisem ja isegi raudrohi on kasvanud ja õitsema hakanud. Paremal, seal kus on diagonaal nurk, ma kaevasin kellukad välja ja lisasin natuke mulda ning istutasin sinna hoopis nurmnelgid
Selline nägi siis välja asalea, mis sai istutatud eelmine kord sinna liivakasti kõrvale. See peaks olema Golden Sunset. Päike on seda kõvasti kõrvetanud, aga eks järgmise aasta kevadel ole näha, kas ta on ikka haige või siis mitte. Kui ta kosub siis saab tulevikus ta ka paremasse kohta istutada. Enne seda teha ei saa kui on kindel, et võrsepületikku pole.
Siin siis need kaks asalead, mis me istutasime sinna maja platsi servas oleva kuuse lõuna külge
Vasakpoolne asalea ligemalt. See on Gibraltar
See on parempoolne asalea, Golden Lights
Tassisime siis nii palju mulda kui jõudsime ja segasime liiva hulka ning istutasime ajutiselt lamba aruheinad, kellukad ja roomavad metsvitsad Aurea sinna. Eks siis järgmine kevad saab need ümber paigutada. Talvel on aega plaani pidada ja arutada, mis siis sinna istutame. Vahepeal on ka vaja mulda juurde vedada
Siin osa sellest lagendikust kuhu on männid istutatud ja mida rohisime

See on harilik söötreiarohi. See on ka ilusti kasvanud
See on nõmm liivatee. See on ka ilusti kasvanud ja laienenud. Kui see talve ja kevade ilusti üleelab, siis võtab ta küll siin võimust. Kõrval on harilik kukehari, mis sai samal ajal istutatud kui nõmm liivatee
See on sidrun liivatee, mis on ka ilusti kasvanud ja laienenud

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar