neljapäev, 23. august 2012

Kollane mänd (Pinus ponderosa)

Lõpuks saime me ka selle männi Pärnale. Kevadel ma nägin seda mändi ka Järvseljal ja ma plaanisin ka seda sealt osta. Aga juhtus see mida ma ka kartsin, nimelt sügiseks kui istutamise aeg kätte jõudis, oli see mänd Järvseljal otsas. Aga õnneks oli Nurga puukoolis seda mändi ja Ellamaa aianduspäevade ajal ma ka selle ära ostsin.
Istutasime selle männi sinna rodode juurde viiva tee käänaku sisse. Sealt paistab tulevikus see mänd kaugele kätte ja ka ümberringi on ruumi lahedalt. Nii et ei tohiks tekkida probleemi valgustatusega. See koht oli sellele taimele juba ammu broneeritud.
Selle männi okkad võivad olla kuni 28cm pikkused ja kolme kaupa kimbus.  Võra on hõre. Eestis kasvab teadaolevalt kuni 12m kõrguseks, aga Tallina botaanikaaias on ka 15m kõrgune puu. Kasvab kuivadel ja liivastel muldadel, on valgusnõudlik puu.
Pärnale istutasime selle puu 2012 aasta augusti teises pooles, siis kui ma käisin Räpina aianduskoolis teste tegemas.

09

Siin pilt tehtud natuke kaugemalt. Keeraku sees on siis selle hea koht. kui puukene kõrgemaks kasvab, siis on seda näha ka juba selle suurema metsa tee pealt ja kui veel selle tee serva tulevikus puhastada, siis ka kaugemalt näha.

10

Siin puu ka ligemalt. Kohe kõrval on kasvama hakanud ka sõnajalad. Eks need said siis võimaluse kuna me võsa lõikasime ja kilpjalgu likvideerisime. Tavaliselt kilpjalad sellisel asjal naljalt juhtuda ei lase.

16

Siin pilt tehtud teiselt poolt, sealt rodode poolt. Siin on näha praegu ainult männi tipp. Eks risu segab ka vaadet. Aga see saab sügisel või kevadel ära koristatud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar