teisipäev, 6. september 2011

Serbia kuusk (Picea omorika)

Sel istutamise nädalavahetusel, laupäeval 03.09.2011 istutasime siis krundile neli serbia kuuske. Kuused istutasime teeraja kõrvale, mis läheb sealt kahe tamme vahelt läbi. Maja kohast jäävad need kusagil 50m kaugusele, aga mitte lõunasse vaid suunaga sinna lääne suunas. Talve päikest ei tohiks need varjata, samas peaks need maja juurest näha jääma kui suuremaks kasvavad.
Istutasime kolm puud lähestikku, vahedega 3-4m ja siis ühe kaugemale. Koht sai valitud ka selle järgi, et seal oli natuke lagedam koht ja kaldega nii, et kevadine vesi ei jääks seisma. Samas oli pinnas seal liivasem ja vesi ei tohiks seal väga palju probleeme tekitada. Auke kaevates tuli ka jälle seda valget liiva välja. Lisasime ka aukude põhja "stardikaks" komposti. Kuigi jah, pealmine pinnase kiht on seal suhteliselt viljakas. Aga see viljakas kiht on ainult 20-30cm paks.
Serbia kuusk kasvab meil kuni 20m kõrguseks. 15 aastasel on need kusagil 5m kõrgused. Võra on koonusjas, okkad on altpoolt hallikad. Lõpplaius peaks olema kusagil 2-3m.
Nendega on sama lugu, et sügisel tuleb nende ümbrust natuke "koristada". Seal oli kohati veel maas seda ära lõigatud võsa ja see tuleb ära vedada. Samas kardan ma kõige rohkem seda, et sinna satuvad kitsed kes siis maiustavad kuuskedega. Kuigi pole näha olnud eriti kahjustusi teistel puudel. Kevadel käisin mände uurimas ja siis oli ainult münel männil latva näksitud. Lumigi tegi rohkem kurja. Aga ega ma hakka sellepärast ka aeda neile ümber ehitama. See oleks ka kole. Üks variant oleks talveks lihtsalt traatvõrk ümber teha ja see siis kevadel ära koristada.



Siin on tegelikult kaks kuuske pildil. Lihtsalt vasakpoolne "upub" rohelusse ära. See üksik kuusk jääb paremale tahapoole, rohkem selle haavasalu ligidale. Selline vaade on selle teeraja pealt paremale kuuskede suunas. Taga paistab haavasalu.
See on see teistest eraldi asuv kuusk. Selle ümber on seda oksarisu ikka palju.
See on see esimesena silma jääv kuusk, mis ka esimese pildi peal paistis
See pilt on tehtud siis nii, et näha on seda teist kuuske, mis esimese pildi peal jäi vasakule ja eriti ei paistnud. Taga on näha ka kolmas kuusk. See esimene kuusk jääb praegu vasakule ja rohkem teeraja poole.
Nüüd on pilt tehtud selle kolmanda kuuse juurest suunaga loodesse. Tagapool, natuke vasakul paistab ka see eelmisel pildil olnud eesmine kuusk. Eks seda rohelist siin ümberringi on ka, aga see ei tohiks neid segada, lihtsalt endal ei ole ligipääs kerge ja vaade on ka esialgu varjatud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar