pühapäev, 23. märts 2014

Kevadine laupäev Pärnal

Kuna mul on vaja teha koolitööna põõsaste lõikamist, siis pidime käima Pärnal. Juba ammu oli meil plaanis ühele vanale sireli põõsale teha noorenduslõikus. Kuna eelmine sügis jagati ülesanne kätte, siis jätsime lõikuse kevadesse ja tegime selle siis nüüd ära.

004

Siin siis kuuse kõrval see sireli põõsas kasvab. Ei teagi kes ja millal selle sinna istutas. Sireli taga on tegelikult mingi väiksema maja vundament, aga nii vana see põõsas pole, et saaks selle elanike oma olla. Naabri väitel olla sealt elanikud ära küüditatud. Aga see põõsas võib olla lihtsalt vanemate põõsaste järglane. Aga ta õitses vähe ja arvan, et sellepärast, et teda poldud lõigatud. Ka peaks talle nüüd komposti alla panema.

005

Siin siis pilt sama nurga pealt, aga ligemalt.

007

Siin on ka näha milline rägastik see põõsas oli.

013

See pilt on tehtud põõsa tagapool. Siin on vanemad oksad lausa horisontaalselt ja seal uued oksad püsti kasvanud. Aga kuna põõsas on nii tihe, siis ei liigu õhk sees ja ega see ka põõsa tervisele hea ole.

016

Siin siis pilt peale tugevat noorendamist.

017

Nii palju sai siis ära lõigatud.

020

Pilt siis külje pealt.

024

Naaber krundi peal on ka kunagi ammu olnud aed ja seal kasvavad kohati märtsikellukesed ja lumi kellukesed. Märtsi kellukesed on seal ilusad suured, seal on ka hea muld. Seal on kunagi olnud ka aiamaa, kus siis metssead aega ajalt songimas käivad.

025

Siin üks lumikellukeste punt.

026

Siin märtsikellukeste põõsas. Tegelikult on õitsemine alles algamas.

031

Siin on keskmise põispõõsa taimed, mis me kasvatasime ise seemnest ja istutasime 2012 aasta sügisel Pärnale. Eelmine aasta jäi nende lõikamine vahele, aga see aasta siis ka otsustasime selle ühendada kooliga. Eelmise aasta kasvud on päris pikad.

034

Siin siis kärbitud okstega põõsastest pilt. Tegelikult on vaja põõsad ka ümberistutada, sest kaks aastat on täis. Lisaks on neil kitsas juba. Aga sellega peab veel ootama.

Lisaks siis lõikasime veel lodjap-põisenelas ´Mindia´ põõsast kui ka hariliku ebajasmiini põõsaid ´Aureus´. Eks nad jäid pärast lõikust ikka väga hõredad, aga see peaks nüüd neid ärgitama uusi võrseid kasvatama.

Maapind on kohati küll sulanud, aga enamus paikades on ikka ainult pealt sulanud ja 5cm allpool on maa külmunud. Eks läheb veel aega enne kui maapind täitsa ära sulab. Aga ajutiselt potiga maasse pandud puud ja põõsad olid küll sulanud ja ümber potide olev muld oli ka ülessulanud. Rodode juures oli ka sulamine alguse saanud, aga kuna maapind ei võta allpool vett veel vastu, siis olid teerajal loigud. Rododel olid umbes 2-3cm paksuselt maapind sula. Allpool täitsa külmunud maa. Seal ju päike ei soojenda. Nii, et seal läheb veel kaua enne kui maapind täiesti üles sulab.

Ilm oli tegelikult väga ilus, päike paistis ja minul oli soe, aga vahel olid tuuleiilid päris tugevad ja need natuke jahutasid. Aga muidu oli väga ilus kevadine ilm. Hommikul kui me pärnale jõudsime, siis olid krookused ´Mindia´ all oma lehed välja ajanud. Eelmine nädal ei olnud seal midagi näha. Õhtuks oli isegi üks õis lahti minemas. Järgmine nädal oleks seal ilus vaatepilt. Kahjuks see aasta me ei näe seda. Eks järgmine aasta siis näeb.

Järgmine kord kui ma Pärnale saan on alles aprilli lõpus kui on järgmine sess. Siis on kindlasti seal hoopis teine vaatepilt. Aga eks seni peab kaema Tallinnas toimuvaid muutusi.

6 kommentaari:

  1. Hmm. Meie sirelihekk on vanem kui mina ja ma pole neid kunagi lõiganud, õitsevad sellegipoolest igal aastal nagu hullumeelsed.

    VastaKustuta
  2. Enne ja pärast on muljetavaldav. Päris korralik võsasirel :)
    teil on seal metsade vahel maa sulamine aeglasem, mul on kohati liivasem ja nii sulab kiiremini.

    Hoian kooli jaoks pöialt ja ega sul palju polegi enam jäänud, koolivaheaeg juba käega katsuda.

    VastaKustuta
  3. Kõik põõsad tänavad noorendus-ja harvenduslõikuse eest. Tubli töö!

    VastaKustuta
  4. Tore sul seal maal möllata jah. Aga kas tead kedagi, kes koristaks meie värava kõrvalt ära talle pühendatud okkakotid ?

    VastaKustuta
  5. Oo, tuttav lugu. Vana sirel on nagu 7-pealine lohe. Aga lahjal liivasel mullal peab sirelit kõvasti toitma, ikka sõnnikut, tuhka ja vanu kartulikoori :) Mu vanematekodus sama lugu - vanad valged sirelid ei õitse lahjal liival, aga tytartaimed minu juures juba sätivad, ise alles 3. kevadet alustamas.
    Naabrite lugu lisas teie krundile veel 1 mõõtme - aja. Ilma ajaloota maa ja kodu on kuidagi lamedavõitu.
    Jõudu ja edu.

    VastaKustuta