esmaspäev, 24. september 2012

Mandžuuria pähklipuu (Juglans mandshurica)

See on meie arust üks ilus pähklipuu mida me oleme näinud siin seal ja üsna ligidal ühes aias on ka. Puu võra on selline omapärane ja sügisel lähevad lehed ilusaks kollaseks. Võra on sellel puul hõre. Peaks kasvama 20-25 meetri kõrguseks.
Ostsime selle puukese septembri alguse poole Kloostrimetsa puukoolist. Pärnale istutasime selle puu 22 septembril 2012. Istutasime selle sinna vahtra salu kõrvale, kus peaks olema piisavalt valgust ja ka viljakas muld. Istutamise ajal oli juba enamus lehti ära kukkunud ja puu nägi natuke rootsu moodi välja, aga seda ilu ootamegi me ju alles aastate pärast.

198

5 kommentaari:

  1. Seda puud armastn ja istutan mina ka. Tead Sa, et suurel mandzhuuria p2hklipuul tulevad ehme v2liskesta sees olevad v2nge l6hnaga p2hkld, mis meenutavad kreeka p2hklit, ja et selle puu leht kasvab heal mullal kuni 70 cm (mida ma ise olen n2inud?)
    Tore puu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen neid vilju näinud ja katsund küll. Tallinnas kesklinnas on suured ja vanad puud, mis pähkleid külvavad.
      Mulle meeldib selle puu võra kuju. Lisaks ei ole selle puu lehestik nii tihe nagu on näiteks vahtral või kastanil ja valgus pääseb ka osaliselt maapinnani.

      Kustuta
  2. Roosna-Allikul keset keskust kasvavad täiskasvanud isendid. Olen sealt pähkleid korjanud ja sellest uusi taimi tekitanud. On küll ilusad puud.

    VastaKustuta
  3. Kiwamees, vt.Kivisaare aeda. Ta kunagi rajas peenrad liivahunnikutele. Käisin neid vaatamas aastal...2004 vast. Ilus oli!

    VastaKustuta
  4. Märkan neid nüüd rohkem. Tartus ikka kasvab siin-seal, aga juba lehed läinud :(

    VastaKustuta